С Е Н С О Р Н І СИ С Т Е М И
«Нічого не буває в розумі, чого раніше не
було у відчутті»
«Наші відчуття – це клавіші, по яких б'є довкілля»
Дені Дідро
«Ч и
в і д о м о в а м, що…»
-
Якщо ви з'їли надто багато, слух стає менш гострим.
Тому ви можете зробити собі ведмежу послугу, щільно поївши перед походом на
концерт або в театр. Спробуйте трохи обмежити себе в їжі, якщо потрібна
ідеальна гострота слуху;
-
Дві третини людства не може похвалитися ідеальним
зором;
-
Нюх здійснюється за рахунок особливих клітин, тіла
яких ховаються у слизовій оболонці носа. Цікаво, що чутливість органів чуття в
людей нерідко гірша, ніж у тварин: якщо в людини майже 40 мільйонів таких
клітин, що сприймають запахи, то, наприклад, у собак – майже 225 мільйонів. ;
-
2% усього людства не здатні відчувати запахи;
- В більшості новонароджених дітей сіро – блакитні очі,
оскільки пігмент у райдужці формується до першого року;
-
Колір і ширина зіниці змінюються протягом життя. У
немовлят і у літніх людей зіниці вузькі;
-
У здорової людини зіниця завжди чорна. У старості (з
ущільненням кришталика і розвитком катаракти) вона мутніє;
-
У внутрішньому вусі майже 25 000 клітин, що
реагують на звук. Діапазон частот, що сприймаються слухом, лежить між 16 і
20 000 Гц. З віком він скорочується, особливо за рахунок зниження
чутливості до високих звуків. До 35 років верхня межа слуху падає до
15 000 Гц;
-
Вухо найбільш чутливе до діапазону 2 – 2,3 тис. Гц. Кращий музичний слух (здатність
розрізняти висоту) припадає на область
80 – 600 Гц. Тут наше вухо здатне
розрізнити, наприклад, два звуки з частотою 100 Гц і 100,1 Гц. Усього людина
розрізняє 3 – 4 тис. звуків різної частоти;
-
Ми усвідомлюємо звук через 35 – 175 млсек. після
того, як він дійшов до вуха. Ще 180 – 500 млсек. потрібно вуху для того, щоб
«налаштуватися» на приймання цього звуку, тобто досягти найкращої чутливості;
- Запах – це один із найважливіших елементів нашого
організму, без якого світ навколо був би не таким насиченим і дивовижним.
Завдяки запаху ми можемо відчувати аромати квітів, розрізняти фрукти
заплющеними очима тощо. Іноді в людей спостерігається неправильне сприйняття
запахів, коли певні, звичні речовини перестають бути приємними і викликають
огиду;
- Вчені з'ясували, що запахи, які найбільше
запам’ятовуються для людського носа, є свіжий хліб, скошена трава і кава.
Можливо, саме тому, проходячи повз пекарню, ми завжди хочемо щось там купити.
Деякі супермаркети стали застосовувати цей спосіб для залучення потенційних
покупців;
-
Французькі парфуми найпоширеніші й найпопулярніші у
світі. У їх колекції можна налічити понад 8 000 різних назв парфумерних
виробів. Для виготовлення парфумів використовують понад 6 000 різних видів
сировини, і в кожного з них є своя назва;
- В результаті експерименту вчені зробили цікаве
спостережен-ня. Групу з 40 недоношених крихіток поділили на дві групи. У першій
групі дітей кожен день ніжно погладжували протягом однієї години, а малюків
другої групи – ні. Через 10 днів усіх дітей зважили. З'ясувалося, що за
однакового харчування ті діти, яких пестили, додали у вазі на 47 % більше, ніж
ті, до яких не торкалися;
- Якщо злегка доторкнутися до кистей рук, серце людини
почне повільніше битися, трохи знизиться артеріальний тиск;
- Рецептори дотику містяться не лише у шкірному
покриві, а й також у деяких групах м'язів, суглобах і навіть на слизових
оболонках.
Немає коментарів:
Дописати коментар