Правильне харчування!
Завдяки продуктам людина живе, може працювати, творити, відпочивати.
Продукти дають їй необхідну енергію, забезпечують роботу всіх органів. Від виду
і якості продукту залежить дуже багато: самопочуття, здоров'я, настрій. Скажу
одразу, що харчуємося ми дуже
неправильно, завдаючи організмові непоправної шкоди. Адже ми протягом багатьох
століть були запрограмовані на рослинну їжу. Не на м'ясо, навіть не на молоко.
Бо ж молоко було лише материнським, а потім – та ж рослинна їжа, яка давала всі
необхідні білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни. Рослинне харчування
не засмічує організм, довго зберігає його здоровим, життєздатним. Але до нього
слід іти поступово. Потроху зменшуючи в своєму раціоні м'ясні та молочні
продукти, переходячи на різноманітні, нехай і тушковані, страви з овочів і
фруктів, весь час зменшуючи і зменшуючи тривалість їх термічної обробки. І
через деякий час ви самі з подивом будете згадувати, як не могли обійтися
жодного дня без гарно засмаженої відбивної, і вас буквально тягтиме до
різноманітних страв з овочів та фруктів. Ще Гіппократ писав, що людина
повинна в харчуванні шукати і віднайти ліки від усіх хвороб. І це можливо лише
за умови рослинного харчування. А щоб знайти, треба впорядкувати свій раціон,
залишити в ньому тільки природні продукти.
☺ Добовий раціон здорової людини на 60 – 70 % повинен складатися з не
денатурованих продуктів рослинного походження ( свіжих, в'ялених або
заморожених ).
☺ Серед них повинні бути такі, що багаті на калій та мікроелементи:
кабачки, гарбузи, кавуни, яблука, насіння соняшнику ( не смажене ), родзинки,
абрикоси.
☺ З метою збереження усієї біологічної цінності та життєдайної енергії
харчування, в першу чергу овочів, фруктів, круп, їх не потрібно піддавати
термічній обробці більше 60˚С чи іншій денатурації.
☺ Слід звести до мінімуму вживання незбираного молока, віддаючи перевагу
кисломолочним та молочним продуктам пониженої жирності.
☺ Слід обмежити, наскільки це можливо, вживання солі, цукру та продуктів,
багатих на вуглеводи ( білого хліба, макаронних виробів, картоплі, здоби тощо
). Та й чорного хліба треба вживати набагато менше, якщо він не з давленого
зерна і не низькотемпературної випічки.
☺ Під час їди шкідливо пити. А тому воду
чи якісь напої ( чай, каву тощо ) п'ють або до їди ( за 30 хв. ), або ж
після неї ( через 1 – 1,5 год. ).
☺ Кожен харчовий прийом дуже корисно починати сирими фруктами, серед яких
провідне місце займають яблука.
За відсутності свіжої садовини її
повністю можуть замінити сухофрукти ( в'ялені на сонці ), з яких роблять
компоти, настоюючи протягом 12 – 16 год. ( найкраще на дистильованій або слабо мінералізованій
столовій, у крайньому разі – на перекип'яченій
воді ).
☺ Фрукти вживаються тільки самі по
собі, без хліба чи напоїв. Через 20 – 30 хв. вживають свіжу сиру городину (
овочі ) в різноманітному вигляді – в натуральному або в салатах, заправлених
олією, бажано нерафінованою, сметаною тощо: салатна зелнь, морква, буряк,
капуста, огірки, помідори, топінамбур. Після цього їдять основну страву: каші,
супи, борщі. Крупи або овочі для пом’якшення заздалегідь намочують. Як у салати,
так і в каші надзвичайно корисно додавати насіння соняшнику або проросле (
кільчене ) зерно жита, пшениці, ячменю тощо.
Поради доктора
медицини,
професора з
Мюнхена,
Академії
цілісного природного лікування та екологічної медицини,
Богдана Біласа.
Немає коментарів:
Дописати коментар